Binnen de wereld van internationaal transport komt de term Harmonized System Code, ook wel bekend als een HS-code, vaak voorbij. En dan met name wanneer zendingen ingeklaard moeten worden. Een HS-code bestaat uit een nummer die de douane gebruikt voor het indelen van producten. Wij krijgen bij Cargoplot vaak de vraag wat de codes inhouden, waar ze gevonden kunnen worden en of ze wel kloppen. In deze blog leggen wij uit wat een HS-code is en waar je de juiste code voor jouw product kunt vinden.
Wat is een HS-code en wanneer heb ik deze nodig?
Wanneer je een zending verstuurt vanuit, of naar het buitenland gaat deze langs de douane. Jouw zending dient dan door de douane ingevoerd te worden.
Elk product heeft zijn eigen code en vertelt de douane precies wat voor soort goederen er worden geïmporteerd.
Hier volgen een paar voorbeelden van HS-codes voor bepaalde producten:
- De HS-code voor een zilveren horloge is 9113 20 00 00;
- Voor een locomotief heb je te maken met de code 8601 20 00 00;
- Een armband met edelstenen is te herkennen aan het nummer 7116 20 11 00.
De HS-code vertelt de douane niet alleen iets over jouw producten, maar ook over de hoogte van jouw invoerrechten. Wil je meer weten? Lees dan onze blog.
Een HS-code bestaat in de basis uit zes cijfers, maar wordt vaak uitgebreid naar een 8 - of 10-cijferige code. De eerste zes cijfers van een Hs-code zijn wereldwijd hetzelfde en kunnen vanaf het zevende getal gaan verschillen. Bij handel met derde landen wordt er door Europa gebruik gemaakt van een 10-cijferige code. De vier extra cijfers worden toegevoegd om bepaalde maatregelen in te stellen. Zo kan er bijvoorbeeld een anti-dumping tarief ingesteld worden. Dat kan gedaan worden wanneer een overheid van mening is dat het land van herkomst van de goederen de eigen economie schade toebrengt door een product tegen extreem lage tarieven aan te bieden. Zo kan het zomaar zijn dat je bij fietsen uit China ( HS-code 8712003090 ) ineens 48.50% moet betalen!
Hoe kan ik een HS-code opzoeken?
Elke productgroep heeft zijn eigen HS-code lijst waar je de codes kunt vinden. Het is van groot belang de juiste code te kiezen, om problemen met de douane te voorkomen. Dit kan tijd en geld besparen. Er zijn diverse manieren en bronnen die je kunt gebruiken om de HS-code van jouw goederen te vinden.
Wij zouden Cargoplot niet zijn als wij geen goed stappenplan hebben bij het vinden van de juiste HS-code.
Stap 1
Check bij jouw leverancier of de HS-code van jouw producten bekend zijn. Het komt regelmatig voor dat dit het geval is;
Stap 2
Bezoek de database en vind hier de beste match voor jouw HS-code;
Stap 3
Neem de HS-codes door en vind indien nodig de laatste vier cijfers die het product die je importeer de beste omschrijven;
Stap 4
Lees de bijkomende informatie, bijvoorbeeld met betrekking tot het import tarief behorende bij de goederen die je importeert.
De HS-code in de praktijk
Je hebt een aantal kunstlederen handtassen geïmporteerd uit China, deze komen bijna aan op de haven in Rotterdam en zullen binnenkort ingeklaard moeten worden. Om de documenten in te kunnen klaren zijn niet alleen de documenten van de zending, maar ook de HS-codes van de producten nodig. Hieronder leggen wij stap voor stap uit wat je moet doen:
Stap 1
Allereerst moet je kijken onder welke afdeling jouw producten horen. Op de website van de douane kun je zien dat de tassen onder de afdeling VIII vallen. Als je vervolgens op het gele mapje klikt, komen er nog meer mappen tevoorschijn. Hieronder kun je lezen wat je moet doen bij elke vervolgstap.
Stap 2
Jouw product valt onder de categorie handtassen en is van kunstleder. Je klikt daarom op het gele mapje met de naam Hoofdstuk 42 - LEDERWAREN; ZADEL- EN TUIGMAKERSWERK; REISARTIKELEN, HANDTASSEN EN DERGELIJKE BERGINGSMIDDELEN; WERKEN VAN DARMEN. Je kiest hiervoor omdat het product een handtas is die gemaakt is van leder materiaal. Aan de linkerkant kun je vervolgens zien dat Hoofdstuk 42 onderverdeeld is in vier mappen.
Als je de titels van de mappen bekijkt, dan is het goed te zien dat jouw product zich bevindt in de map 4202. Hier staat namelijk aangeven dat je op de map kunt klikken als jouw product uit een tas bestaat. Wanneer je op het mapje klikt kun je kiezen voor de optie handtassen. Vervolgens kun je laten weten wat voor handtassen het zijn. Jouw tassen zijn gemaakt van kunstleder en je drukt daarom op de optie met ‘een buitenkant van leder of kunstleder’.
Zo kom je bij de laatste stap!
Stap 3
Je krijgt hierna aan de linkerkant te zien dat jouw HS-code uit de volgende 10 cijfers bestaat: 4202 21 00 10. Deze code, in combinatie met de nodige documentatie, geef je door op ons platform. Zo kan de uitvoerende douane agent met het inklaringproces van jouw producten beginnen.
Wat moet ik doen als ik de HS-code niet kan vinden?
Het bepalen van de HS-code van je product kan soms lastig zijn. Heb je na het bezoeken van de websites het idee dat jouw HS-code niet klopt of is deze op een of ander manier onvindbaar? Dan helpen we jou uiteraard graag! Neem dan contact met ons op via de chat, mail of bel ons gerust op via het nummer 085 301 9219.