Wie regelmatig de transportprijzen opvraagt bij verschillende expediteurs, heeft inmiddels door dat er vrijwel overal een andere prijs wordt gehanteerd per KG of CBM. In deze blog leggen wij je uit waarom je je niet blind moet staren op enkel deze twee elementen.
Op welke 5 elementen moet je letten bij een offerte?
Voor wie het nog niet wist; transport bestaat vaak uit vele schakels. Binnen het logistieke proces willen al deze schakels hun graantje meepikken. Hierdoor komen er vaak kosten bij waar jij in eerste instantie geen rekening mee houdt. Wij bereiden je voor op wat je kan verwachten en waar je in het vervolg op moet letten.
1. Let op de incoterm🧐
Een incoterm bepaald wie verantwoordelijk is voor wat gedurende het transport. Dit heeft dus enorm veel invloed op de uiteindelijk prijs. Als een prijs te mooi klinkt, dan komt dat over het algemeen door de incoterm welke daaraan vasthangt. Zo kan een agent je een relatief goedkope offerte voorschotelen, maar dekt hij enkel het transport tot de haven van Rotterdam. De rest mag je dan zelf ‘uitzoeken’.
De kosten per KG/CBM klonken in eerste instantie heel aantrekkelijk, maar achteraf komen er onverwachte kosten bij. De gemaakte kosten in de haven van Rotterdam komen op jouw conto te staan. Staar je hier dus niet blind op en zorg voor een compleet kostenplaatje. Weten welk incoterm het best bij jouw transport past? Wij hebben ze hier allemaal netjes voor je op een rijtje gezet!
2. Ken het verschil tussen het werkelijke gewicht en volumegewicht👨🏫
Wellicht weet je het al, maar het kan soms goedkoper zijn om een kleine doos van 10kg te verzenden dan een grote doos van 5kg. Dit heeft te maken met het verschil tussen het werkelijke gewicht en volumegewicht. De rekensom is eigenlijk heel simpel. Bij transport draait het om ruimte. Hoe meer ruimte des te meer er mee kan.
In sommige gevallen is jouw zending in eerste instantie heel licht en zou het relatief goedkoop moeten zijn om dit te verschepen. Niets is minder waar, want het pakket is groot en neemt daardoor meer ruimte in beslag. Dit betekent: minder ruimte om andere zendingen mee te sturen. Een transportbedrijf kijk altijd naar één van de twee, net wat voor hun voordeliger uitkomt. Let hier dus goed op en laat je niet verrassen.
3. Modaliteit bepaalt🚢🛫🚆
Verzenden kan op verschillende manieren. Hier gelden dus ook verschillende prijzen voor. Voor een luchtvrachtzending betaal je simpelweg veel meer dan een zeevrachtzending. Let dus altijd op welke modaliteit wordt aangeboden. Vergelijk appels niet met peren, maar met appels!
4. Lokale kosten🤝
Buiten de kosten welke je betaald per KG/CBM zijn er ook nog andere kosten welke invloed hebben op het gehele kostenplaatje. Soms zijn deze kosten al in de prijs verwerkt, maar vaak ook niet. Zo kunnen de lokale kosten in land van herkomst enorm verschillen per freight forwarder, maar ook de lokale kosten in Nederland verschillen. Denk bijvoorbeeld aan het binnenlandse wegtransport of de diesel/fuel charge welke er gehanteerd wordt.
Wees hier scherp op en vraag altijd goed uit of de ontvangen offerte alle handelingen denkt welk nodig zijn.
5. Kijk kritisch naar je transport👨💻
Vooral dit is een belangrijk een onderdeel. Wees je ervan bewust dat er meerdere mogelijkheden zijn om je goederen te verzenden. Kijk hier zelf kritisch naar, of laat een externe partij dit voor jou doen.
Wellicht zijn er meerdere opties mogelijk en hebben ze allen hun voor- en nadelen. Weeg deze tegen elkaar op en beslis voor jezelf wat de meest voordelige en betrouwbare manier is om jouw zending te organiseren.
Conclusie 💲
Er zijn verscheidende redenen waarom je scherp moet zijn op de prijzen/offertes die je ontvangt. Probeer altijd een offerte te ontvangen welke alle onderdelen van het transport dekt. Hierdoor zorg je ervoor dat je nooit voor verrassingen komt te staan en kan je altijd appels met appels vergelijken.
Ben je benieuwd naar wat kosten zijn voor jouw transport? Of waarom er verschillen zijn tussen de offertes die je hebt ontvangen? Neem nu contact op. Bij Cargoplot denken we graag met je mee.